Ονειρεμένη απόδραση στην μαγευτική Τήνο !!

Κώμη


    ΚΩΜΗ-05

Τα χωρια του νησιου

ΧΩΡΙΟ ΚΩΜΗ

 

Το κεφαλοχώρι Κώμη (Περαία) πήρε το όνομά του από τον τιμαριούχο Κόμη που κατέλαβε την περιοχή. Στην αυλή του ναού του Αγ. Ιωάννη διατηρείται από την προχριστιανική περίοδο μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη ύψους δύο μέτρων.

Η κοιλάδα της Κώμης ονομάζεται Λιβάδι, είναι ευφορότατη και καταλήγει στην παραλία της Κολυμπήθρας με την πανέμορφη αμμουδιά και την άγρια ομορφιά της μικρής λιμνοθάλασσας που αποτελεί αξιόλογο βιότοπο στον οποίο συγκεντρώνονται κύκνοι, πάπιες και άλλα αποδημητικά πουλιά. Στη μέση του κόλπου της Κολυμπήθρας υπάρχει το μικρό νησί Δρακονήσι, που μοιάζει με δράκο που αναπαύεται. Από το ξωκλήσι του Φύλακτου η θέα προς τη θάλασσα και το καταπράσινο λιβάδι είναι μοναδική.

Το Χωριό Κώμη


Το Χωριό ΚώμηΤο Χωριό ΚώμηΤο Χωριό Κώμη


        Κεφαλοχώρι της Τήνου, χτισµένο στην εύφορη πεδιάδα του νησιού, το  Λιβάδι. Είναι ένα «ζωντανό» χωριό, καθώς στα σοκάκια του συναντάει κανείς  ντόπιους και στις πλατείες του παιδιά. Επίσης είναι αύταρκες, επειδή παρέχει  όλα τα αγαθά, όχι µόνο στους κατοίκους του αλλά και σ' αυτούς των γύρω χωριών.  Αξίζει κανείς να περπατήσει στα δροµάκια, να ξεκουραστεί στις όµορφες πλατείες  και να επισκεφτεί την καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη µε την µαρµάρινη  ενεπίγραφη προχριστιανική στήλη στην αυλή του. Εδώ στηρίζεται και το µεγαλύτερο  µέρος της αγροτικής παραγωγής του νησιού, οπωροκηπευτικών και αγκινάρας.  Μάλιστα, ξακουστό είναι και το φεστιβάλ αγκινάρας που διοργανώνεται στην Κώµη  τις αρχές του Μαΐου. Το χωριό διαθέτει ταβέρνα, καφενείο, παντοπωλείο, ιατρείο,  καθώς και τον αξιόλογο σύλλογο «Κώµης-Περάστρας».

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ

Πόσο σηµαντική είναι η  παραγωγή αγκινάρας για το νησί φαίνεται και από τη γιορτή που καθιερώθηκε τα  τελευταία χρόνια προς τιµήν αυτού του ιδιαίτερου κηπευτικού. Για το σκοπό αυτό  διατίθενται από όλους τους καλλιεργητές 5000-10000 αγκινάρες! Έτσι από το πρωί  της καθιερωµένης ηµέρας στις αρχές Μαΐου Φεστιβάλ Αγγινάραςοι γυναίκες του χωριού Κώµη, όπου  λαµβάνει χώρα η γιορτή, αναλαµβάνουν το καθάρισµα και το µαγείρεµα των αγκιναρών.  Οι συνταγές που εκτελούνται είναι πολλές και ως το βράδυ, που µαζεύεται πλήθος  κόσµου, τα τραπέζια στην πλατεία έχουν γεµίσει µε ποικίλλες γεύσεις: αγκινάρες  τουρσί, οµελέτα, παπουτσάκια, αλα πολίτα, µε θαλασσινά, µε κρέας και  αυγολέµονο, βραστές, σαλάτα κ.α. Οι παρευρισκόµενοι δοκιµάζουν όλες τις  δηµιουργίες, και τα βιολιά και η παραδοσιακή µουσική συνοδεύουν το χορό που  διαρκεί ως τα ξηµερώµατα.

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode