Ονειρεμένη απόδραση στην μαγευτική Τήνο !!

Ταραμπάδος


    ΤΑΡΑΜΠΑΔΟΣ

Τα χωρια του νησιου

ΧΩΡΙΟ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟΣ

 

Στο Ταραμπάδο που είναι χτισμένος από το 1700 και έχει πολλές καμάρες βρίσκεται η πιο εντυπωσιακή συστάδα περιστεριώνων. Οι περιστεριώνες που εξαπλώθηκαν στο νησί από τους Ενετούς προσέφεραν σους κατοίκους ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο από το εμπόριο του κρέατος και της κουτσουλιάς των περιστεριών.

Οι περιστεριώνες αποτελούν αναλλοίωτα δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένα από το χέρι του Τηνιακού τεχνίτη και λαξευμένα από τον ισχυρό άνεμο, τη βροχή και την αλμύρα της θάλασσας. Κανένα άλλο νησί στο Αιγιακό χώρο δεν διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό και ποικιλία περιστεριώνων, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους εξακολουθούν να συντηρούνται από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.


Το Χωριό ΤαραμπάδοςΤο Χωριό ΤαραμπάδοςΤο Χωριό Ταραμπάδος


Το Χωριό ΤαραμπάδοςΤο Χωριό ΤαραμπάδοςΤο Χωριό Ταραμπάδος



Το Χωριό ΤαραμπάδοςΤο Χωριό ΤαραμπάδοςΤο Χωριό Ταραμπάδος


Περιστεριώνες στο χωριό ΤαραμπάδοςΧτισµένος από το 1700, µε πολλές καµάρες και µοναδικά σε κάλλος σπίτια,  και την εκκλησία των Ταξιαρχών να δεσπόζει στο χωριό. Εδώ ζούσε η µοναχή, που  οραµατίστηκε την Παναγία του Βρυσιού, της οποίας η εικόνα φυλάσσεται στην  εκκλησία. Η θέση του το καθιστά προνοµιούχο, καθώς βρίσκεται στη ρεµατιά, όπου  υπάρχει η µοναδική συστάδα περιστεριώνων. Οι περιστεριώνες αυτοί ξεχωρίζουν για  το µέγεθος και την οµορφιά τους, χάρη στα περίτεχνα σχέδια. Έπειτα από  πρωτοβουλία του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος «Οι φίλοι του πρασίνου» έχουν  αναπαλαιωθεί οι περισσότεροι από αυτούς.  

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΡΥΣΙ

Η Παναγία του Βρυσιού αποτελεί το µεγαλύτερο καθολικό προσκύνηµα του  νησιού. Η εκκλησία και το κτιριακό της συγκρότηµα βρίσκονται στο δρόµο προς τα  «Έξω Μέρη» της Τήνου, κοντά στο σταυροδρόµι της Αγίας Μαρίνας, προς τη θάλασσα.  Είναι κτισµένη σε ένα κατάφυτο µέρος, ανάµεσα σε ελιές, λεύκες, κυπαρίσσια και  ευκαλύπτους. Εδώ υπάρχει και µια φυσική πηγή µε άφθονο νερό, που πιθανότατα  έδωσε και το όνοµα στην περιοχή «Βρυσί». Άλλοι πιστεύουν ότι η λέξη Βρυσί  προέρχεται από το «Βρεσί», λαϊκή απόδοση της Εύρεσης.  Η Παναγία του Βρυσιού
Η εικόνα της Παναγίας του Βρυσιού (Παναγία Βρεφοκρατούσα) ανακαλύφθηκε  στις αρχές του 17ου αιώνα, αλλά η ίδια η εικόνα χρονολογείται στις αρχές του  15ου αι. Μια ερηµίτισσα του τάγµατος των Φραγκισκανών που κατοικούσε στο χωριό  Ταραµπάδος οραµατίστηκε την Παναγία, η οποία της υπέδειξε το µέρος, όπου έπρεπε  να σκάψουν για να βρουν την εικόνα της. Έπειτα από επανειληµµένες προσπάθειες η  µοναχή έπεισε τους ντόπιους να ψάξουν και πράγµατι βρέθηκε η εικόνα κάτω από  καλαµιές, σύµφωνα µε τις υποδείξεις της Παναγίας. Μεταφέρθηκε στην εκκλησία του  Ταραµπάδου, αλλά παρόλο που αποφάσισαν να παραµείνει εδώ, αυτή επέστρεφε στον  τόπο εύρεσής της. Έτσι, έκτισαν µικρό ξωκλήσι στο σηµείο εκείνο αφιερωµένο στην  Παναγία τη Βρυσιώτισσα. Σήµερα η εικόνα φυλάσσεται όλο το χρόνο στην καθέδρα  του Ταραµπάδου και την παραµονή της εορτής της 15 Αυγούστου µεταφέρεται στο  Βρυσί. Τότε τελείται µεγάλο πανηγύρι µε τη συγκέντρωση καθολικών ιερέων και  πιστών από την Τήνο και αλλού. Η δεύτερη µεγάλη γιορτή γίνεται στο Βρυσί την  πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Το µικρό αρχικά εξωκλήσι έχει επεκταθεί πολύ, ώστε να  πληροί τις ανάγκες του πλήθους των προσκυνητών που συρρέουν εκεί.  Η Παναγία στο Βρυσί
Σύµφωνα µε λαϊκή  παράδοση η εικόνα είχε περιπέτειες. Αφού µεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη για  να θεραπεύσει κάποιον ασθενή, αυτός έπειτα από την ανάρρωσή του έστειλε πιστό  αντίγραφό της αντί της αυθεντικής εικόνας πίσω στην Τήνο. Μόνο έπειτα από το  θάνατό του αποκαλύφθηκε η απάτη και επέστρεψε η πραγµατική εικόνα στη βάση της.  Σήµερα στο Βρυσί βρίσκεται το αντίγραφο.

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode