Ονειρεμένη απόδραση στην μαγευτική Τήνο !!

Ξινάρα


    ΞΙΝΑΡΑ-(7)

Τα χωρια του νησιου

ΧΩΡΙΟ ΞΙΝΑΡΑ

 

ΞΙΝΑΡΑ-02Η Ξινάρα είναι παλιό χωριό στην αγκαλιά του Ξώμβουργου. Έδρα της Αρχιεπισκοπής Τήνου στα Βυζαντινά χρόνια και κατόπιν της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Κατά το παρελθόν υπήρξε έδρα του Δήμου Εξωμβούργου.

Οι δύο εκκλησίες της Ξινάρας, η Παναγία του Ροδαρίου (1860 - 1870) Μητρόπολη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1836) είναι αντιπροσωπευτικές της Τηνιακής αρχιτεκτονικής. Στο Παλάτι του Δεσπότη το μεγάλο κτίριο του περασμένου αιώνα, λειτουργούσε το ιεροσπουδαστήριο. Σήμερα στεγάζεται το αρχείο των Καθολικών ενοριών (το παλαιότερο της Τήνου) και μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Το Χωριό Ξινάρα

Το Χωριό ΞινάραΤο Χωριό ΞινάραΤο Χωριό Ξινάρα



Το Χωριό ΞινάραΤο Χωριό ΞινάραΤο Χωριό Ξινάρα


Το χωριό ΞινάραΣτην πλαγιά του Ξώµπουργου βρίσκεται το χωριό αυτό, χτισµένο ανάµεσα σε  πεύκα και φοίνικες, µε τα παλαιά σπίτια και τις δυο καθολικές εκκλησίες στα δυο  άκρα, της Παναγίας του Ροδαρίου (Μητρόπολης της Καθολικής Αρχιεπισκοπής) και  των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κατά τα µεσαιωνικά χρόνια εδώ ήταν το κέντρο  της βιοτεχνίας και του εµπορίου του νησιού. Στην είσοδό του ξεχωρίζει το µεγάλο  κτίριο, έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής της Τήνου, όπου τα τελευταία χρόνια  στεγαζόταν ο ∆ήµος Εξωµβούργου. Στο «παλάτι του ∆εσπότη» λειτουργούσε το  ιερο- σπουδαστήριο, ενώ σήµερα υπάρχει το αρχείο των καθολικών ενοριών (το  παλαι- ότερο της Τήνου) και µουσείο εκκλησιαστικών κειµηλίων, όπου εκτίθενται  αντικείµενα από τις 23 καθολικές ενορίες του νησιού και από άλλα νησιά των  Κυκλάδων. 

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΤΗΝΟΥ

Το αρχείο στεγάζεται στην έδρα της καθολικής αρχιεπισκοπής της Τήνου στο  χωριό Ξινάρα. Είναι κυρίως εκκλησιαστικό, αλλά περιλαµβάνει και έγγραφα σχετικά  µε τη ζωή των χωριών της Τήνου κατά τη διάρκεια των περασµένων αιώνων. Το  παλαιότερο έγγραφο, που χρονολογείται το 1390, αφορά την καθολική κοινότητα και  λόγω της φύσης του αυξάνεται συνεχώς.  Το αρχείο περιλαµβάνει τρεις τοµείς:•    Το  επισκοπικό αρχείο. Αφορά κυρίως στη σχέση της  επισκοπής της Τήνου µε τη Ρώµη, τις τοπικές αρχές, την ελληνική κυβέρνηση,  άλλες επισκοπές, την αλληλογραφία µεταξύ επισκόπων και άλλα.  •     Ενοριακά  αρχεία. Περιλαµβάνονται κώδικες και  φάκελοι από χωριά της Τήνου, πρωτότυπα έγγραφα οικογενειών, τα οποία  εµπιστεύονταν στον εφηµέριο προς φύλαξη, ληξιαρχικά βιβλία, ιστορία εκκλησιών  και των περιουσιών τους, εκκλησιαστικά βιβλία κ.λπ.  •  Έγγραφα του  εκκλησιαστικού δικαστηρίου. Αφορούν  κυρίως στη ζωή των κατοίκων και στις µεταξύ τους διαφορές και άλλα  δικαιοπρακτικά έγγραφα από την περίοδο Βενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Εκτός  αυτών φυλάσσονται τα αρχεία των καθολικών εκκλησιών Μυκόνου, Άνδρου, αλλά και  Χίου, Μυτιλήνης και Σάµου. Επίσης, διάσπαρτα έγγραφα, όπως ο κώδικας του  εκκλησιαστικού δικαστηρίου Κρήτης (1580-1610), φιρµάνια σουλτάνων και Τούρκων  αξιωµατούχων κ.ά.  Το αρχείο είναι  ταξινοµηµένο µέχρι τα έγγραφα του 1850 και διαθέσιµο στο κοινό. Προσπάθειες  γίνονται να ταξινοµηθούν και τα µεταγενέστερα έγγραφα.

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode